2007. szeptember 21., péntek

Víz fénye -napján

Szeptember 21 az őszi napéjegyenlőség időszaka. Ekkor még ugyanannyi ideig tart a külső sötétség és a világosság a hétköznapjainkban. Alban Elued a druida hagyomány szerinti ünnep neve. Lefordítva a Víz Fénye. Az emberi életútban az 50-70 éves kor közötti évek kincseit, mutatja meg a természet változása.Elmélyülés-meditáció- a belső erő felfedezése, miközben egyre kevesebb a világosság.
A pitypang színpompás ruháját különös korona váltja fel. Útra kelhetünk. lehet, hogy a virág szeretett volna repülni szabadon és ezért kapta ajándékba ezt a koronát. Most repülhet, sokasodhat. Amikor első nyugat európai utazásaim egyikén nagyon sok kilométerre kerültem Magyarországtól, egyszer csak szomorú lettem és hallgatag. Fentről alánézve rajzolódott ki az ellenállhatatlan változás, ahogyan egyre több autósztráda szeli át a világot és olyannak tűntek mintha elhalt bőr lemezek lettek volna egy ember testén. Az ember pedig bár tűri és nem vakarja le őket magáról, de alatta lassan elhal az élet. Minden beton pikkely újabb akció arra, hogy betömjék a bőr lélegző pólusait. Fájdalmas volt az érzés és odébb kellett mennem a társaságtól , szememet lehunyva álltam pár pillanatig. Amikor megnyugodtam megláttam, hogy a járda szélén, egy hasadékban pitypang sárgállik. Hiszen én az Alpokban vagyok és egy szuper benzin-kút-komplexum van a hátam mögött!? Mit keresel Te itt ! Senki sem hívott, nem ültetett, legtöbben észre sem vesznek.Sőt, gyom, gaz vagy! Majdnem megszólaltam, annyira megdöbbentett a kis virág hetyke szemtelensége, ahogyan szépségesen felrúgja a precíz gépezet működését.
Gyakran gondolok rá azóta is.Megtapasztalhattam, mekkora erő van abban , ha valaki vagy valami egyszerűen "csak" él. Létezik. A puszta létezés a helyen ahol éppen vagyunk, nagyon nagy erő, ha ott vagyunk ahol lennünk kell. Jó időben lenni jó helyen akkor is ha egy szót sem szólunk..
Amikor valahol egészen a lelkünk mélyének öntudatlanságában elkezd hatni bennünk annak tudata, hogy egyre több a sötét óra, jó lenne a kis pitypang tanítványának lenni.Amikor eljön az ősz, útra kelni, szabadon a jó szélre bízva magunkat.

2007. szeptember 20., csütörtök

A gyermek "csillagocska"...


"A régi ember a gyermeket Isten áldásának tekintette, s hitében a kisgyermek Isten tenyerén él; általa, vele a teremtő és igazító törvény mutatja meg magát. Tudta, hogy az anyaöl óvása, az öntudatlanul átélt minden-szeretet, amelyben a dolgok egysége honol; a termő televény sötétség csöndje a születésben lármás világosságra vált, s a megszületett gyermek, a „csillagocska” fáradhatatlanul keresi az elveszett paradicsomot s a biztonságot adó „kinti” rendet, amelyről ott „bent” mindent megtudott. Kint a fényben, a tagolt világban a kisgyermek kérdez - és nemcsak szóval - szemével, s teste, lelke minden moccanásával. Kérdéseiben bölcsesség világít. Korai rajzaival, képpel, mesével tudatja, hogy a Teremtő miféle világot ígért neki, miféleképpen lehet része, részese annak, s mivégre született különvalónak.
'Részlet Molnár V.József Isten tenyerén .gyermekrajzok üzenete c írásából, a képen a szerző
www.freeweb.hu/flag/millennium/molnarv.htm a teljes cikk itt megtalálható)

2007. szeptember 18., kedd

Szalmakutya biztonságban


Szalmakutya önzetlen. Semmi esetre sem szeretne feltűnni, kitűnni és ezzel zavarba hozni másokat. Ő akkor nyugodt, ha nem szalmább és nem kutyább. Fogjunk össze, egy mindenkiért mindenki egyért ! Ez napjainkban így hangzik: Fogjuk meg és vigyétek.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ez reggel olyan volt mint a többi. A kolostor udvarát betöltötte a tanítványok beszélgetésének zsongása.
Nagy Mester vagy apát szólalt meg elégedetten Vaj-ho apát . -Lám milyen szorgalmasan végzik dolgukat a szerzetesek ebben a kolostorban.
- Hol itt a kolostor ? fordult az apát a vándorhoz
- Ugyan, hiszen ezt mindenki tudja! Itt vannak a falak amik mögött biztonságban vannak akik a kapun belépnek, hogy tanítványaid lehessenek. Az ilyen helyet mindenütt kolostornak nevezték el.
- Bizony van abban valami amit mondasz Vaj-ho, hiszen ki az aki biztonságban tudja érezni magát a falak nélkül, és ki az aki be tud lépni a kapun amit nem a falak vesznek körül ?
- Mit számít ami nincs is ! - Derült föl a dicséretre Vaj-ho! Mi gondunk vele!
- Bizony, disznó is röfög a vályúnál elégedetten és nem gondol azzal amit nem lát..Neki kolostor az ól. nem árt Vaj-ho ha tovább nézünk néha a vályúnál,. mert meghályasodhatunk a Tantól.- szólt az apát és tovább sétált.



2007. szeptember 17., hétfő

Miből lesznek a szalmakutyák..

Lin-csi kolostorában egy reggel a szerzetesek váratlan kérdéssel fordultak a Mesterhez.
-Mester! Áruld el, lehet-e egy szalmakutyának buddha-természete?
-Lehet!-vágta rá azonnal Lin-csi.- Csakhogy buddha mégse lesz belőle-tette hozzá.- Legalábbis nem ismerünk ilyen esetet.
- Soha nem lesz?- kérdezte az egyik szerzetes.
- Nem! Szalmakutyából buddha soha nem lesz!- szögezte le az apát, mint aki szakértője a kérdésnek.

-Eszes szalmakutyából sem?
- Abból sem!- szólt Lin-csi kurtán. Nem sok kedve volt a vitához.
- Mégis miért nem?
- Mert a szalmakutyák, akár eszesek, akár tökéletesek, mindig önteltek. Hiú okosok és hiú ostobák! Semmi közük a buddhasághoz. Kényeskednek, fényeskednek, ám valójában rosszkedvűek, elégedetlenek. Undok ronda népség. Nem látnak az orruknál tovább. Mit sem tudnak más világokról - jellemezte a szalmakutyákat indulatosan Lin-csi, akit az bosszantott leginkább, hogy sohasem tudott rajtuk változtatni. Akárhányszor próbálta, mindig, megharapták.
- Lehetetlen rajtuk segíteni? Kérdezte egy novícius, mintha megérezte volna Lin-csi gondolatát.
- Lehetetlen, harapósak.
-Egymást is megmarják?
- Örökké marják egymást.
- Miből lesz a szalmakutya, Mester?
- Szalmakutya bármiből létrejöhet. De leginkább szorongásból, rémületből, fájdalomból és száraz, poros szalmából lesznek a szalmakutyák.
- Sokan vannak? - kérdezte félénken egy másik novícius.
- Egyre többen.
.- Örökké lesznek?
- Nem tudnak átváltozni. Maradnak.
- Kár, hogy nem segíthetünk rajtuk.
- Egyszer majd csodát teszünk-mondta végül Lin-csi apát. A szerzetesek hitték is meg nem is. Még soha nem látták Lin-csit annyira tanácstalannak, mint aznap reggel, kolostorában a Huo-to folyó partján.


(SU-LA-CE Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában)