2007. szeptember 14., péntek

Nomen est omen



Nevem a jelem ? Amikor először mentem férjhez, még egyszerű volt, mert XYné lettél és kész. Aztán mikor a házasság felbomlott az XY nék továbbra is a régi néven jöttek-mentek ha kedvük tartotta.
Én kérelmet adtam be és visszavettem a lánykori nevem Ebből aztán szép galiba volt amikor mondjuk először mentünk a gyerekekkel oviba vagy bárhova beiratkozni. Mindig elvárták a magyarázatot, hogy kicsoda is vagyok én tulajdonképpen, hiszen a gyerekek egészen más nevet viseltek . A második házasságom megkötésekor így meghagytam leánykori nevem és elé biggyesztettem férjem vezeték nevét. nem tudtam ,hogy megözvegyülök és bizony most nehezemre esik nap mint nap kimondani az elhunyt nevét. Így viselem, de nem használom. A szalmakutya a legtalálóbb....

2007. szeptember 12., szerda

NÉV-NAP



Köszönöm a nevem. Sajnálom, hogy olyan ritkán köszöntök meg másokat nevük napján Régebben azt gondoltam buta vagyok, amiért képtelen vagyok valakinek a nevét megjegyezni. Ma már gyakrabban gondolom, hogy az illetőre egészen más név illik....Olykor pedig felötlik, hogy egészen más neve volt valamikor, amikor "legutóbb" összefutottunk. Persze ez inkább játékosság mint misztikus izgalmak keresése. Ezért inkább csak a naplóra tartozik, meg az élet forgatag "forgatókönyvére".
Gyermekeim névadása fontos volt . Katinka, Mátyás , Ajtony

2007. szeptember 11., kedd

Szalmakutya naplót ír


-Mester! szólította meg a a vendégségbe érkezett szerzetes Lin csi apátot a kolostor udvarán.
- Hosszú utat tettem, meg hogy megmutassam neked a naplómat. Mindent beleírtam, amit csak megtanultam és megtapasztaltam a szalmakutyaságról. Kérlek, segíts abban, hogy minden szerzetes elolvashassa és okuljon belőle!

- Lin csi meglebbentette köpenyét, hatalmasat szellentett és folytatta útját.
A távolabb leskelődő szerzetesek suttogva szaladtak oda a vándor szerzeteshez, és faggatták:
- Megmutatod a naplódat, tanulmányozhassuk és elkerülhessük a szalmakutyaságot ?
- Igen. Válaszolt a szerzetes, és a kijárat felé indult.
- Várj, hová sietsz,- futottak utána a kíváncsi szalmakutyák- hiszen még egy szót sem szóltál, egy lapot sem adtál a kezünkbe ?
- Valóban ? - csodálkozott a szerzetes. Nekem nem így tűnik -mondta és elhagyta a kolostort.

2007.szeptember 11.

Nomád tábor műhelyében ,Erzsike,Dani,Bence

Nyáron csináltunk először Nomád tábort . Ha pontosabban akarjuk kifejezni , igyekeztünk megteremteni a körülményeket ahhoz, hogy a gyerekek megérezzék a szabad alkotás örömét a nomád táborban.

Balról Erzsike néni háttérbe húzódva gyönyörködik a sürgölődésben. A lányok- Katona Erzsike és Bianka, teljesen határozotan tudták mit akarnak csinálni. Bence, szünet nélkül beszélt a rajzolás közben, mert csakis saját meséibe tudta beilleszteni rajzait, és bármi mást, akár a megtalált kavicsait is... A háttérben látjátok a Nagy Kínai Vendégfal egy részletét.
Fenti képen Jánospál Erzsikével és két fiúcskával bütykölünk a Jurta táborunk műhelyében. Háttal Bence szemben Dani áll. A fiúk unoka testvérek. A szülők aggódva hozták el őket az első napon, mert egyébként nem tudnak megmaradni egymás közelében. A táborozás alatt nem értek rá viaskodni... Dani óvodás még, Bence a második osztályt kezdi. nem szeretném kibeszélni őket a hátuk mögött. Mielőtt félreértés keletkezne, illik elmondani, hogy Dani próbál a fehér pólós Marika néninek elmagyarázni valamit. Figyeli elég ügyesen követi-e a szavait.
Mindkettejüktől úgy váltunk el júliusban, hogy ismét találkozunk. remélem így lesz. A táborról még sok fotó készített Bottyán Kati és Réka., láthatóak a képek www.pedagogiasubrosa.hu helyen és Bottyán Kati blogjából is elérhetőek.( Linkajánló)

2007. szeptember 10., hétfő

Úgy születünk ahogy meghaltunk

"Tudnod kell ugyanis, hogy egy-egy élőlény csak abban a pillanatban születhet meg, amikor a nagy kozmikus kerékben elhelyezkedő csillagállás erőeloszlása pontosan egyezik a lény saját egyéni kerekének erőeloszlásával! Az egyéni élet során szerzett tapasztalatok hatására jelentős mértékben átalakul a belső erőeloszlás is. Az élőlényre a halála pillanatában jellemző belső konstelláció mélyen belevésődik a lélekbe, mely azután addig nem költözhet új testbe, amíg a csillagos égbolt állandó mozgása közben fel nem veszi ugyanazt a konstellációt. Így lehetséges, hogy némelyik ember már rövid idő elteltével reinkarnálódik, másoknak viszont akár évezredekig is várniuk kell..." (E.Haich Beavatás )

M
iért néznénk visszafelé ? Miért nyitogatnánk olyan termek ajtaját ahol a régi filmek kockái peregnek ? Jobb, ha elég erőnk van tovább menni, hiszen ugyanaz a darab megy, ahol még társszerzők is lehetünk egyszer. Netán.


2007. szeptember 9., vasárnap

Juditka ajándéka

Anyám szerint Juditka állandóan az ágyamnál ücsörgött. Őt ez nagyon aggasztotta. Elmondása szerint ,korábban sosem kérdezősködőtt nővérem arról miért más az ő keze mint a többi gyereké, de megszületésem után ezzel nagyon sokat foglalkozott. Naphosszatt ott volt az ágyamnál és nézegettt engem. Sosem tudott volna olyan képet készíteni mint ami itt látható ,mert ujjai nem váltak el egymástól. Ő négy éves volt én egy, amikor meghalt. Anyám a háztartási munkában rohangálva néha ránk nézett kérdő tekintettel: minden rendben van ? Így aztán elég felületes tapasztalatai lettek arról, ami valójában történt Juditka és köztem. Nem csak üldögélt az ágyam mellett, hanem kezét rám tette, próbált megsimogatni és hihetetlenül erős érzelmeket, gondolatokat adott át nekem nap mint nap. Tudom, hogy az általános felfogás szerint az egy éves gyermekkel az etetésen és dögönyözésen kívül nem nagyon lehet mást kezdeni. Ez nincs így. Juditka szerencsére nem volt ilyen "okos" és azért mert még csak egy éves voltam ,nem kezelt úgy engem mint egy értelmi fogyatékost" szokás a világban. Ezért szeretném, most elmondani, akkor is ha elszáll a szó a semmibe mindazt amire tanított.
A gyermek hálás azért a testért amit kapott,és eredendő öröm számára, hogy beléphet a világba vele. Minden nyugtalanság, rettegés, a megalázottság érzése teljesen idegen tőle. A külső világ ülteti ezt el belé . Juditka szerette a kezeit,úgy ahogy voltak. Amikor pólyámra helyezte , forróság áradt felém és sokkal több szeretet mint amit Anyámtól valaha is kaptam. Csodálatos erőket hordoztak ezek a kezek.Nem tiltakozott az ellen, hogy műtétekre hurcolták, mert látta, hogy ez mennyire fontos a szüleinknek. Anyám horrorisztikus erővel adta elő, hogy egy alkalommal ollót dugott nővérem a rácsok közé, szerint nyilvánvalóan le akarta vágni az én ujjaimat. Ez persze csacsiság és egy percre sem hittem el neki, de nem is vitatkoztam. Anyám kiválóan tudott mesélni. A valósághoz sokkal közelebb áll az a film, amit már felnőtt fejjel láttam és a címe Ollókezű Edvárd .(akit érdekel járjon utána..) A pszichológia, nem kevéssé M.Montessori csodálatos kutatásának elkezdte felfedezni a gyermekek képességeit az első években. Ami akkor történik, a gyermek tudatalattijába ívódik bele nagyon mélyen.Tudnivaló, hogy a tudattalatihoz képeken át vezet az út, és ami itt van azt egész életünkön át bármikor használatba vehetünk. Szerencsés vagyok, hogy olyan csodálatos nővérem volt aki ágyamhoz ült és kincsekel árasztotta el a "tudattalatti kamráit". Nem ritkán esett meg velem, hogy vonaton, vagy egy park padján üldögélve egyszer csak fogyatékos gyermek dörgölődött hozzám , vagy mászott az ölembe akit azelőtt sosem láttam. Az legalább olyan sokszor, hogy a fülembe súgta valaki, amikor önfeledt kacagással játszodtunk egy gyermekkel -- ugye milyen aranyos, pedig tudod van az a problémája . Én nem egyszer csak erre néztem meg jobban a gyermeket, mostmár a "többség" szemüvegét feltéve, hogy miröl is van szó, Mivel addig észre sem vettem ,hogy "probléma" lenne. Mindenkinek joga van fogyatékossága kihívásaihoz, mert ERŐT is kap a fogyatékossággal együtt. A legtöbbet akkor tehetjük érte, ha bízunk ebben az erőben és támogatjuk megelevenedését. Ez a másfajta szemüveg- ami valójában nincs is- és ami megmutatja, hogy mindnyájan fogyatékosok vagyunk, másrészt amin át mindneki éppen úgy jó ahogy őt a menny és föld szeretete hordozza itt - JUDITKA AJÁNDÉKA..